Wyspa w kuchni to marzenie wielu osób. Utarło się przekonanie, że na takie rozwiązanie mogą pozwolić sobie jedynie właściciele dużych kuchni lub ogromnych przestrzeni dziennych z otwartymi kuchniami. Przemyślana, funkcjonalna wyspa może pojawić się jednak również w mniejszych pomieszczeniach.
Wyspa w małej kuchni
Małe, nieustawne kuchnie to zdecydowanie nie są miejsca na wyspę. Jeśli jednak dysponujemy kuchnią otwartą na salon, to nawet jeśli jest ona niewielka, można wygospodarować w niej miejsce na to piękne, ale i praktyczne rozwiązanie. Wystarczy zastąpić nią klasyczny barek.
Wyspę można połączyć z aranżacją zabudowy w kształcie litery „U” lub „L”. Należy jednak pamiętać, by odległość między szafkami a wyspą wynosiła ok 110-120 cm – zagwarantuje to wygodę i ergonomię pracy. Jeśli przestrzeń nie jest duża, zdecydujmy się na wyspę, która będzie pełniła rolę blatu roboczego. To właśnie to rozwiązanie zajmie najmniej miejsca. Pod blatem można umieścić dodatkowe szafki, a jeszcze lepiej – szafki i ażurowe półki, które pomieszczą sprzęt kuchenny. W ten sposób zyskamy dodatkowe miejsce do przechowywania, ale nie przytłoczymy pomieszczenia. Ażurowe półki dodadzą wnętrzu lekkości. Warto zadbać o odpowiednią wysokość wyspy – powinna ona mieć nie więcej niż 90 cm, by wygodnie się pracowało przy jej blacie.
Wyspa kuchenna z dodatkową funkcją
Jeśli dysponujemy nieco większą ilością miejsca wyspa może pełnić rolę strefy gotowania lub zmywania. Warto jednak pamiętać, że wyspy z kuchenką czy zlewozmywakiem są większe niż te, których rola ogranicza się do blatu roboczego. Minimalna szerokości wyspy w przypadku zainstalowania w niej kuchenki to 140 cm (60 cm na kuchenkę oraz po 40 cm z każdej strony na blat roboczy). Nad taką wyspą należy zainstalować okap. Zdecydowanie warto postawić na model przypominający kształtem nowoczesny żyrandol. Można też zamontować na suficie okap do zabudowy.
Zlewozmywak wymaga podobnej wielkości wyspy. Można zainstalować mniejszy model – taki, który ma półtorej komory lub nawet tylko jedną.
W małych mieszkaniach warto jednak postawić na wyspę, która będzie wymagała mniej miejsca. Taki typ może pełnić funkcję barku łączącego część kuchenną z salonem. Można przy nim postawić smukłe hokery o ażurowej konstrukcji, aranżując kącik jadalniany. Wyspa, która ma pełnić rolę barku powinna mieć wysokość ok. 110 cm.
W małych przestrzeniach warto stawiać na proste formy i stonowaną kolorystykę. Nowoczesna wyspa może być wykończona błyszczącymi kaflami, które optycznie powiększą wnętrze. Nad wyspą polecamy zainstalowanie żyrandola lub lamp wiszących, które dodatkowo rozjaśnią przestrzeń.
Wyspa połączona ze stołem
Wyspa umożliwia wydzielenie aneksu kuchennego oraz optycznego i funkcjonalnego oddzielenia pomieszczenia do przygotowania potraw od salonu. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie wyspy ze stołem. W tym rozwiązaniu wyspa staje się łącznikiem między kuchnią, a częścią jadalniano-wypoczynkową.
Połączenie wyspy ze stołem można zastosować zarówno we wnętrzach nowoczesnych, jak i stylizowanych. Wystarczy dostawić stół do wyspy bądź przymocować do niej blat. Taki blat może być składany. Będzie to świetne rozwiązanie dla bardzo małych pomieszczeń – umożliwi stworzenie stołu jadalnego, gdy tylko taki będzie potrzebny, bez zajmowania przestrzeni na stałe.
Jak się okazuje, metraż nie jest przeszkodą. Wyspa może dodawać funkcjonalności nawet mniejszym przestrzeniom kuchennym. Warto rozważyć postawienie na takie rozwiązanie, gdyż wbrew pozorom czasem może ono nawet pomóc w organizacji miejsca i pracy w małych kuchniach.