Kuchnia połączona z salonem to często stosowane rozwiązanie w nowoczesnych projektach domów. Mając wybór, warto kilka razy zastanowić się nad tym, co będzie lepsze – kuchnia otwarta czy zamknięta?
Nowoczesna, otwarta kuchnia – niewątpliwe zalety
Otwarte przestrzenie robią ogromne wrażenie w projektach domów. Nowoczesna kuchnia połączona jest z pokojem dziennym, dając poczucie przestronności. Decydując się na nią, trzeba zadbać o kolorystyczną spójność z pomieszczeniem, z którym się łączy. Dzięki temu, dom będzie zdecydowanie bardziej harmonijny.
Otwarta kuchnia to rozwiązanie dla tych, którzy chcą mieć stały kontakt z gośćmi lub rodziną – jednocześnie gotując w kuchni lub co jakiś czas przynosząc napoje. To również sposób, by będąc w kuchni, nie musieć przerywać oglądania filmu czy prosić drugiej osoby o zaopiekowanie się dzieckiem. Dzięki temu ciągle mamy je na oku.
Minusy posiadania otwartej kuchni
Połączenie kuchni z salonem ma też swoje minusy. Jakie? Trudno jest uniknąć rozprzestrzeniania się zapachów gotowanych potraw w całym domu – przede wszystkim w pokoju dziennym. Kolejny dyskomfort to konieczność utrzymania porządku w części kuchennej, która w takiej sytuacji stanowi reprezentacyjną część domu. Dla osób odpoczywających w salonie, pewnym utrudnieniem może być hałas, powodowany przez pracujące w kuchni urządzenia, np. zmywarkę czy mikser.
Otwarta kuchnia to też zazwyczaj ograniczone miejsce na szafki czy blaty pomocnicze. Ci, którzy chcą mieć dużo wolnej przestrzeni, by dać się ponieść kulinarnej pasji, mogą mieć w tej sytuacji duży problem.
Kuchnia zamknięta – dlaczego warto?
Jeżeli kuchnię zdecydujemy się zaplanować w oddzielnym, zamkniętym pomieszczeniu to zyskamy więcej swobody podczas urządzania. Wystrój może nie być dostosowany do reszty wnętrz w domu. To również oddzielne miejsce, gdzie zachowują się zapachy posiłków, a hałas urządzeń nie przeszkadza np. przy oglądania filmów czy rodzinnym wieczorze z grami planszowymi. Zamknięta kuchnia, która ma odpowiednio duże rozmiary, będzie wygodnym miejscem pracy, gdzie zmieszczą się wszystkie potrzebne urządzenia.
Jakie są wady kuchni zamkniętej?
Podstawową wadą zamkniętej kuchni jest to, że towarzyskie osoby będą musiały – choć na jakiś czas, obejść się smakiem. Jeżeli planujemy dużą uroczystość, np. urodziny dziecka czy rocznicę ślubu, prawdopodobne jest, że najstarsi członkowie rodziny dużą część przyjęcia spędzą… w kuchni. Jeżeli nie zmieści się tam stół, dużym minusem jest konieczność przenoszenia posiłków do jadalni. W sytuacji, gdy powierzchnia kuchni jest bardzo ograniczona, trudno będzie o dodatkowe miejsca do przechowywania. Pole manewru jest niewielkie.
Między kuchnią a salonem, czyli jak urządzić jadalnię>> NA TEN TEMAT PRZECZYTASZ TUTAJ
Kuchnia półotwarta – modny kompromis?
Być może dla wielu osób, po rozważeniu wszystkich za i przeciw, najbardziej optymalnym rozwiązaniem będzie połączenie kuchni z salonem, ale z dodatkową możliwością oddzielenia tych przestrzeni. Będzie to możliwe np. za pośrednictwem drzwi przesuwnych. W razie potrzeby można je zamknąć, by np. wyjść z tortem, będącym niespodzianką dla jubilata.